Science SLAM Moldova

Science SLAM Moldova este un concurs unde cercetătorii și inovatorii explică propriile cercetări sau proiecte pe înțelesul tuturor. Fiecare dintre participanți are 10 minute pentru a convinge vizitatorii că prezentarea sa este cea mai bună și merită votată, iar la final publicul alege câștigătorul.

Evenimentul reprezintă o platformă de comunicare dintre oamenii din știință și inovație cu publicul larg. Aceștia au ocazia să împărtășească propriile idei într-o atmosferă degajată, iar vizitatorii căpătă mai multe cunoştinţe din diverse domenii.

În Republica Moldova prima ediție Science SLAM Moldova a fost organizată în anul 2014, iar câștigătoarea a devenit doctorul în biologie, Iulia Iațco.

După o pauză de aproape un an Science SLAM Moldova a revenit cu forțe noi. Cel mai bun slammer al celei de-a II-a ediții, ce a avut loc pe 28 mai 2015, a devenit etologul Dorian Furtună care a vorbit despre „Agresivitatea noastră cea de toate zilele”.

În cadrul celui de-al III-a concurs Science SLAM Moldova, desfășurat la data de 8 octombrie 2015, publicul a ales doi învingători: Alexadr Iscenco și Alexandru Ghețan. Alexandr Iscenco a explicat publicului larg ce influiență au tehnologiile 3D și cum acestea pot dezvolta viața omenilor. În același timp, Alexandru Ghețan a demonstrat de ce corupţia din Republica Moldova a ajuns la un asemena nivel şi cum acest fenomen era combătut în trecut.

La cea de-a patra ediție Science SLAM Moldova, ce a avut loc pe 10 decembrie 2015, lupta a fost dată între domenii ca: agricultură, IT, robotică și psihologie. Totuși, publicul a decis ca câștigătoarea serii să devină Ecaterina Baba, eleva Liceului Academiei de Științe a Moldovei, împreună cu roboțelul „Robotron” prezentat în cadrul concursului.

Lupta pentru cel mai bun slammer al anului 2015 s-a dat între cei mai buni participanți ai celor patru semifinale, iar marea câștigătoare a devenit Iulia Iațco. Iulia a plecat acasă cu trofeul Science SLAM Moldova, dar și un certificat cadou cu ajutorul căruia va putea pleca gratis, timp de cinci zile, la orice conferință științifică din lume.

Evenimentele au fost organizate de către Academia de Ştiinţe a Moldovei în parteneriat cu Centrul Proiecte Internaţionale, Reţeaua Punctelor Naţionale de Contact, DAS Solutions și DAS Foundation.

Ultimele ediții au fost susținute de Comisia Europeană. Suport financiar acordat Republicii Moldova pentru participarea la programul cadru ORIZONT 2020, GA: 2014/346-992, www.h2020.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.