Ce te-a motivat să participi la un eveniment cu totul nou pentru ţara noastră ca Science SLAM Moldova?
Am văzut etapele Science SLAM în alte ţări ca Ucraina, Germania şi resprectiv Republica Moldova. Mi-au plăcut ideile care sunt promovate în cadrul concursului şi am decis să fac public şi ideile mele, care pot genera o schimbare a ţării noastre.
Cât de dificil sau simplu este pentru un cercetător să explice în termeni accesibili tuturor ştiinţa?
Eu activez ca profesor la Universitatea Tehnică şi sunt foarte conștient de faptul că studentului trebuie să-i aduci o analogie din viaţa zilnică, înainte de a-i explica prin metode matematice şi ştiinţifice cercetarea. Toate procesele şi inovaţiile au o analogie în natură, doar că sub altă formă. De aceea nu mi-a fost chiar atât de dificil să explic proiectul meu.
Cu ce vei uimi publicul în prezentarea din cadul Marei Finale Science SLAM Moldova ?
La Marea Finală voi prezenta dezvoltarea ideii cercetării din prima semifinală a concursului. Doar că noul proiect va avea un impact mai considerabil asupra agriculturii. Voi povesti vizitatorilor despre crearea unui sistem de monitorizare și evidență pentru creșterea plantelor. Pentru agricultori este foarte important să fie monitorizați parametrii climaterici, pentru că diferite culturi sunt expuse factorului de risc de a căpăta diferite boli dacă nu sunt respectate condiții specifice.
Monitorizarea creșterii sau scăderii diferitor parametri climaterici ar permite scădea acestor factori de risc. În cadrul proiectului pe care îl prezint, agricultorul va avea notificări prin mesaj când acest risc devine mai ridicat. Astăzi sunt vizibile schimbările de temperatură, în așa fel încât, de exemplu, unele plante crescute la sud nu mai au condiţii optime pentru dezvoltare în acestă regiune şi apare necesitatea de a schimba zona de cultivare.
Parametrii temperaturii, umidităţii, direcţiei vântului, compoziţia chimică a solului sunt diferite pe teritoriul ţării. Monitorizarea acestora va duce la cunoaşterea exactă unde putem cultiva anumite plante, ca ele să fie foarte productive, minimalizând cheltuielile inutile ale agricultorilor. În viitor, domeniul tehnologiilor informaționale va schimba în totalmente modul cum se face agricultura astăzi.
Care este principalul scop al cercetării? Cum acesta ar putea contribui la dezvoltarea Republicii Moldova?
Ideea acestei invenţii este de a dezvolta agricultura ecologică şi calitativă, cu investiţii minime și profit maxim. Dacă facem o plimbare prin pieţile agricole din orașe sau sate putem vedea foarte multe produse aparent calitative, dar care sunt importate. În același timp, produsele noastre autohtone sunt de o calitate inferioară, cu un nivel ridicat de nitrați deoarece agricultorii autohtoni sunt nevoiți sa utilizeze un exces de îngrășăminte. Dacă acesta ar avea posibilitatea să ia proba de sol și să o poată analiza instantaneu, ar afla rapid care este pH-ul solului, ce cantitate de fosfor și sulf conține, și ar putea ar lua o decizie pe loc. Acum acesta este nevoit să își trimită probele la laborator și să aștepte câteva săptamâni pentru un rezultat.
În acest fel agricultura de precizie ar facilita creșterea unei varietăți mai largi de culturi, în funcție de zona și potențialul acesteia.
Ce mesaj ai avea pentru cei care nu au venit la nici o ediţie Science SLAM Modova?
Sunt două categorii de persoane: cei cointeresaţi de ştiiinţă şi cei care doresc să afle ceva nou. Le-aş propune să vină la Marea Finală, pentru că vom fi trei concurenţi, cu trei teme și domenii diferite. Veţi vedea cum se face știință în IT, medicină şi istorie în țara noastră.
Interviu realizat de Irina Odobescu