Anna Rusnac: „Participarea la Science SLAM Moldova a fost o experiență ce merită trăită de fiecare cercetător din Moldova”

Science SLAM Moldova

Ce te-a motivat să participi la un eveniment cu totul nou pentru ţara noastră ca Science SLAM Moldova?

M-a motivat profesorul meu, spunându-mi că am o temă interesantă. Am activat în cadrul unui proiect şi am studiat celulele de cancer, reuşind să obţin unele succese. A fost o provocare pentru mine şi prima mea ieşire în faţa unui public, dar a ieșit totul cu succes.

Cât de dificil sau simplu este pentru un cercetător să explice în termeni accesibili tuturor ştiinţa?

Când ieşi în faţa unui public te încarci cu energie şi ai mai multă încredere în ceeace faci. Eu încercam să explic familiei ceea cu ce mă ocup. Apoi prin câteva eforturi şi înlocuiri de noţiuni am reușit să ajungem la o idee comună. Nu este foarte dificil, dar presupune multă muncă.

IMG_9970

Cu ce vei uimi publicul în prezentarea din cadul Marei Finale Science SLAM Moldova 2016?

La semifinală am prezentat cercetarea pe moleculele anticancer, în Marea Finală însă voi prezenta tema pe care o cercetez acum „Proprietăţile antioxidative”. Noi avem nevoie de medicamente noi, deoarece mediul înconjurator devine din ce in ce mai agresiv. Eu acum lucrez la obţinerea unor preparate noi. Doar că acest proces presupune o muncă nedozată a timpului, deoarece sinteza preparatelor este diferită.

Care este principalul scop al cercetării? Cum acesta ar putea contribui la dezvoltarea Republicii Moldova?

Scopul principal este obţinerea substanţelor noi, biologic active. Aceste medicamente, dacă vor avea rezultate bune  antioxidative vor putea fi  comercializate.

Ce mesaj ai avea pentru cei care nu au venit la nici o ediţie Science SLAM Modova?

Eu aş propune tuturor persoanelor care sunt cointeresate de ştiinţă şi nu numai, să vină la Marea Finală Science SLAM Moldova pentru a afla despre inovaţiile din diferite domenii.Totul va fi explicat pe înţelesul fiecăruia, iar alte evenimente de acest gen nu se organizează la noi în ţară. Cred că persoanele ar trebui să vină la eveniment, pentru ca să fie mai aproape de ştiinţă şi să afle ceva nou, inovativ şi interesant.

Interviu realizat de Irina Odobescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.