Denis Roșca: „Ţinând cont că noi după nivelul IQ suntem pe locul 11 în lume, trebuie să arătăm indicatori reali, căci se pune la îndoială veridicitatea lucrurilor”

Denis Rosca, Science SLAM IQ

Ce te-a motivat să participi la un eveniment cu totul nou pentru ţara noastră ca Science SLAM Moldova?

Eu văd continuitatea lucrurilor, câştigând Science SLAM o să capăt dreptul teoretic de a reprezenta Moldova. Tema pe care am ales-o pentru finală este: „Aportul Moldovei asupra umanităţii”. Voi prezenta numeroşi oameni de ştiinţă din ţara noastră, care au descoperiri şi inovaţii ce se folosesc pe plan internațional. Știați, spre exemplu, că inventatorii măștii antigaz au origini în spațiul pruto-nistrean?

Cât de dificil sau simplu este pentru un cercetător să explice în termeni accesibili  tuturor ştiinţa?

Einstein a spus: „Dacă nu poţi explica lucrul pe care îl faci, ca să te înţeleagă și un copil de şase ani, aceasta înseamnă că nici tu nu înţelegi de fapt cu ce te ocupi. Acesta e cel mai concludent răspuns”.

A treia semifinala Science SLAM

Cu ce vei uimi publicul în prezentarea din cadrul Marei Finale Science SLAM Moldova ?

Voi prezenta oamenii de ştiinţă de la noi. Voi veni cu exemple concrete despre invenţiile acestora care sunt folosite pe plan internațional, cum ar fi: extingătorul, masca antigaz, helicopterul,  electrocardiograma mobilă. Vreau să cred că acestea o să trezească  mai mult respect faţă de ţara noastră.

Care este principalul scop al cercetării? Cum aceasta ar putea contribui la dezvoltarea Republicii Moldova?

Noi pe plan internaţional nu trebuie să fim percepuţi doar ca producători de vin, dar şi după capacităţile intelectuale. E bine când lumea citeşte. Este foarte important ca mai multe persoane să aibă acces la informaţie. Ţinând cont că noi după nivelul IQ  suntem pe locul 11 în lume, trebuie să arătăm indicatori reali, căci se pune la îndoială veridicitatea lucrurilor.

Ce mesaj ai avea pentru cei care nu au venit la nici o ediţie Science SLAM Modova?

Science SLAM Moldova este un eveniment unic pentru ţara noastră.  În cadrul acestuia afli informaţie nouă şi utilă. Mai mult decât atât, fiecare vizitator poate ajunge protagonistul într-o carte similară precum Cartea de Aur al Basarabiei şi a Republicii Moldova. Chiar nu văd nici o barieră în realizarea acestui lucru. Ambiţii sunt multe, concurenţă şi capacităţi de asemenea, aşa că totul este posibil. Țara noastră suferă de o criză de concepţie naţională – cine sunt moldovenii? De aceea veniți la Marea Finală Science SLAM și veți auzi cu siguranță răspunsul la această întrebare.

Interviu realizat de Irina Odobescu

Cartea de Aur la Science SLAM Moldova

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.