Un eveniment cu totul deosebit s-a desfăşurat pe data de 19 octombrie la The Crown Club. Cercetători, prezentări, experimente cu baloane, poezie şi personalităţi notorii – toate aceste cuprinse de aroma de cafea şi buna dispoziţie. Concursul Science SLAM Moldova are drept scop promovarea ştiinţei şi inovaţiei într-o manieră simplă şi accesibilă tuturor. La ediţia curentă publicul a admirat cercetările participanţilor: Olga Migalatiev, Iulia Iaţco şi Denis Roşca.
V-aţi gândit vreodată că procesul de prelucrare a roşiilor poate lua forma unei poezii? Olga Migalatiev a demonstrat că valorificarea deşeurilor obţinute la prelucrarea produselor alimentare sunt folositoare şi pot fi utilizate ca ingredient la producerea copturilor şi nu numai. Ascultând povestea despre tomate scrisă și prezentată de Olga am înțeles cum procesarea resturilor acestei legume poate micșora cantitatea de produse ajunse la coşul de gunoi.
Poate oare un cercetător să foloseasă baloane pentru a demonstra în ce constă inovaţia sa? Iulia Iaţco a fost cea care a optat pentru o metodă diferită de explicarea a ceea ce prezintă nanoroboţii din celule. Astfel, Slammer-ul a explicat, în format LEGO, cum se formează unele procese la nivel de celulă.
Care a fost aportul basarabenilor la evenimentele şi procesele de nivel mondial? Autorul „Cărţii de Aur a Basarabiei” a fost cel care a cucerit publicul la acestă ediţie. „Potenţialul populaţiei Republicii Moldova este enorm şi de aceea personalităţile din această carte vin să confirme şi să motiveze oamenii să aibă încredere în propriile forţe. Cine s-ar fi gîndit că primul primar al Tel Aviv-ului este originar din Teleneşti? Trebuie să credem în noi. Sunt fericit şi surprins că am câştigat!” a afirmat Denis Roşca, cel de-al treilea semifinalist al Science SLAM Moldova.
„Nu credeam că în Republica Moldova se organizează aşa evenimente şi am fost surprins aflând că acesta este deja a VII-a ediţie. Le doresc succes organizatorilor şi participanţilor la ediţia din decembrie” a spus Mădălina Opinca, una dintre vizitatoare.
Evenimentul Science SLAM Moldova face ca ştiinţa şi inovaţia să fie mai aproape şi mai accesibilă societăţii. Concursul pune în valoare cercetările şi munca oamenilor din știință și inovație. În Republica Moldova concursul este organizat de către Academia de Științe a Moldovei în parteneriat cu Centrul Proiecte Internaţionale, Reţeaua Punctelor Naţionale de Contact pentru H2020 şi DAS Solutions.
Reportaj realizat de Irina Odobescu