Noaptea Cercetătorilor Europeni – promovăm ştiinţa din Republica Moldova

img_20160923_174428

Noaptea Cercetătorilor Europeni se organizează concomitent în peste 300 oraşe din Europa. În scuarul Academiei de Ştiinţe a Moldovei, pe data de 23 septembrie, ştiinţa a fost mai aproape de toţi curioşii. Fiecare institut al AŞM a demonstrat realizările şi continuitatea proiectelor din anii precedenți. Experimente, degustări, acordarea primului ajutor medical şi muzica bună, toate au fost pe agenda evenimentului!

Agricultura ecologică – domeniul de cercetare a Institutului de Pedologie, Biochimie şi Protecţie a Solului

Protecţia solului şi reciclarea deşeurilor sunt teme actuale ale secolului XXI. Institutul de Pedologie, Biochimie şi Protecţie a Solului a prezentat publicului larg  o varietate de cărţi şi broşuri pentru iniţierea şi informarea vizitatorilor.

Ştiaţi că institutul optează pentru o agricultură ecologică? Aici se elaborarează tehnologii  de folosire a deşeurilor organogene de la fabricarea vinului, producerea spirtului şi altele. Avantajele sunt evidente: de 5 ani producţia  de porumb a crescut cu 20-25%, iar a strugurilor cu 50%.

img_20160923_150649

„Noaptea Cercetătorilor Europeni este un eveniment binevenit pentru ştiinţa din Republica Moldova. Acest eveniment este foarte interesant. Am întâlnit mulţi cunoscuţi din cercetare şi am observat tineri curioşi care doresc să afle mai multe despre ştiinţă,” susține Andrei Siuris, unul din cercetătorii prezenți la eveniment.

Producătorii autohtoni extrag uleiuri şi din seminţele de stuguri

Agenţia pentru Inovare şi Transfer Tehnologic pune accent pe originalitate şi de aceea a venit la eveniment cu produse deosebite. Una din inovaţii sunt uleiurile obţinute din seminţele de struguri care au fost apreciate de vizitatori. Presate la rece şi bune la gust, acestea îşi păstrează compuşii bioactivi în cantitate şi calitate maximă, de aceea sunt folosite în medicină şi alimentaţie. De asemenea, producătorii susțin că nu creează deşeuri după extracţiile din plante, iar materialele sunt comprimate și pot chiar înlocui cărbunele.

img_20160923_173308

„Impresiile despre eveniment mi-au întrecut aşteptările. Aici am descoperit nuanţe pe care nu m-am aşteptat să le văd. Totuşi se face ceva interesant și la noi în ţară. M-a impresionat acest eveniment. Cei care nu au reuşit să vină la Noaptea Cercetătorilor Europeni, neapărat să-şi organizeze agenda pentru anul viitor, pentru a vedea ceva cu adevărat deosebit în Republica Moldova,” afirmă Valentin Botezatu, reprezentant al Agenţiei pentru Inovare şi Transfer Tehnologic.

Ştiinţa este ceva vesel, iar chimia nu face doar bombe

 Chimia este ştiinţa care mereu a atras ochiul publicului datorită experimentelor şi a multitudinii de aparate interesante şi sofisticate. Institutul de Chimie al AŞM a fost asaltat de public. Experimentele inovaţionale au fost pe agenda zilei. Cilindre de curcubee şi eprubete buclucaşe au atras atenţia publicului.

„Am participat la un experiment şi am rămas surprins de spuma arzătoare de pe mâinile mele. Butanul amestecat cu apă şi gel de duş a luat foc, după ce bricheta a fost în apropierea substanţei,” spune Ionuţ Gona, unul din participanții evenimentului și elev al Liceului Academiei de Științe a Moldovei.

Participanţii şi cercetătorii au fost deopotrivă entuziasmaţi de experienţe. „Acest eveniment este un mod interactiv de a promova ştiinţa. Cu atât mai mult, este interesant pentru toate vîrstele şi e un schimb de experienţă pentru cercetători,” a susţinut Daniel Podgornea, masterand al Universităţii Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

Liceul Academiei de Ştiinţe a Moldovei – parte componentă a AŞM

Pe lângă institutele de cercetare ale Academiei de Ştiine a Moldovei, la Noaptea Cercetătorilor Europeni au fost prezenţi şi elevii Liceului Academiei de Ştiinţe a Moldovei. La cortul LAŞM, oaspeţii au admirat trofeele, diplomele elevilor şi maşinării inventate de Dan Butmalai, Valentin Vozian şi Sandu Petraşco. Elevii s-au implicat ca voluntari la eveniment, deoarece fac parte din familia AŞM.

„Cu plăcere  particip  la acest eveniment. Este forte important ca ştiinţa să fie mai aproape de oameni. Prin intermediul comunicării libere și a experimentelor facem cunoştinţă direct cu institutele Academiei, dar și cercetătorii acestora. Pentru noi a fost ceva foarte important, deoarece prin intermediul colaborării cu institulele Academiei ne îndeplinim şi misiunea liceului. Le urez succes organizatorilor, în special AŞM, d-lui Gheorghe Duca, Elenei Zamşa, care sunt focarii de bază ai evenimentului,” a relatat Pavel Cerbuşca, vicedirector al Liceului Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

Copiii au construit roboţi din lego

Copiii sunt foarte inventivi, mai ales dacă doresc să afle cum funcţionează lucrurile. Aceștia au prezentat un vădit interes şi au demonstrat că au o imaginaţie bogată în cadrul activităților la Noaptea Cercetătorilor Europeni.

Timp de o oră, aceștia au putut programa roboţi care se mişcă, emit sunete, calculează, aduc obiecte şi le sortează. Această activitate educaţională stimulează dezvolatarea şi imaginaţia copiilor. Schemele pentru aceste jocuri au fost, de cele mai multe ori, inventate chiar de ei.

img_20160923_152457

Noaptea Cercetătorilor Europeni uneşte ştiinţa, savanţii şi persoanele interesate în inovaţie. An de an, vizitatorii admiră frumoasele expoziţii şi participă la experimente. Atmosfera de sărbătoare şi dispoziţia bună a dominat în Scuarul Academiei de Ştiinţe în seara când cercetarea a devenit mai aproape de toată lumea.

Reportaj scris de Irina Odobescu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.