Elena Zamșa: „La Noaptea Cercetătorilor Europeni sunt așteptați toţi curioșii dornici de a vedea ce inovații au reușit să implementeze institutele de cercetare”

Noaptea Cercetătorilor Europeni este evenimentul care uneşte ştiinţa în peste 300 de oraşe din Europa, inclusiv Republica Moldova. Pe data de 23 septembrie curioşii de a vizita toate laboratoarele Academiei pot veni la eveniment ca să le cunoască activitatea din prima sursă. Ce va fi nou la ediţia anului 2016 din Scuarul Academiei de Ştiinţe a Moldovei, află în continuare chiar de la coordonatorul evenimentului, Elena Zamșa.

– Dragă Elena, ce inovaţii vor descoperi vizitatorii la ediţia din anul acesta a Nopţii Cercetătorilor Europeni?

– Anul acesta vrem să aducem câteva întreprinderi mici şi mijlocii care au produse elaborate în baza unor inovaţii. Mai mult decât atât, institutele vor veni cu ceea ce au lucrat pe parcursul anului: cei din agricultură, cu noi soiuri de culturi, cei din ştiinţele exacte – cu noi echipamente. Ne propunem ceva diferit în fiecare an, ca să fie cât mai interesant publicului.

– Ce inovaţie v-a plăcut cel mai mult de la cartierele din scuarul Academiei?

– Institutele Acedemiei îmi sunt foarte apropiate și mi-ar fi foarte greu să selectez vreunul în detrimentul altuia. Poate aș putea menționa unele care sunt mai aproape de sfera mea proprie de cercetare, care mi-au stârnit un interes profesional în mod particular. Aici putem include tot ce este legat de informatică şi medicină. În cadrul edițiilor precedente toate intitutele au fost asaltate de oameni şi asta arată că s-a muncit mult. Lumea a văzut că ştiinţa este o parte a vieţii lor. De exemplu, la Noaptea Cercetătorilor Europeni de anul trecut au fost demonstrate multe aparate, de la cele care ajută bebeluşii în primele zile, până la primul ajutor medical ce se face la urgenţă. Sunt invenții reale, utile, și necesare în viața de zi cu zi.

– De ce trebuie muzică şi distracţie la Noaptea Cercetătorilor Europeni?

– Istoric şi clasic ştiinţa se asociază cu liniştea deplină. Asta este o realitate deoarece cercetătorii trebuie să se concentreze, iar liniștea face parte din activitatea lor zilnică. Noi ne propunem ca cercetarea să fie adusă cât mai clar şi mai uşor de înţeles în fața publicului larg. Ştiinţa nu înseamnă doar echipamente, ci mult mai mult. Arta este o mare ştiinţă şi cei care vin să ne arate frumosul prin dans, cântec sau o defilare de modă fac și ei parte din ştiinţa noastră. Noi avem institute care se ocupă de conservarea culturii Republicii Moldova şi cu ajutorul lor vom demonstra un alt aspect al ştiinţei.

 

Noaptea Cercetătorilor

Cea de-a X-a ediţie a Nopţii Cercetătorilor Europeni  din România s-a desfășurat în peste 15 oraşe din țară. Cum vedeți Noaptea Cercetătorilor Europeni la cea de-a X-a ediţie în Republica Moldova?

– Foarte mult ne-am dori să avem Noaptea Cercetătorilor Europeni în nordul şi sudul Moldovei. Însă, datorită faptului că la noi ştiinţa e concentrată mai mult în regiunea centrală a țării, ne este mai uşor să aducem ştiinţa din Bălţi, Cahul şi Tiraspol la Chişinău. Anul acesta sperăm că vom reuşi să-i avem alături şi pe cercetătorii de pe celălalt mal al Nistrului în frumoasa reuniune a ştiinţei din Republica Moldova.

– Ai făcut cercetare în Republica Moldova, dar cum este să susţii cercetătorii din ţara noastră?

– Este interesat. Nu pot spune că e complicat sau irealizabil, deoarece noi pe lângă Noaptea Cercetătorilor Europeni încercăm şi alte activităţi de promovare a ştiinţei precum Science SLAM Moldova. În viziunea noastră, chiar dacă ştiinţa are o lipsă de finanţare şi de atenţie din partea statului, ea ar putea rezolva multe probleme ale Republicii Moldova. Promovarea ştiiinţei este necesară, pentru ca societatea să înţeleagă cum funcţionează aceasta şi să nu i se creeze careva stereotipuri. Primul eveniment de promovare a avut loc în 2013, când am adus acest eveniment aici în țara noastră. Niciodată lumea academică nu a cunoscut un eveniment de o asemenea anvergură. Tote institutele Academiei de Ştiinţă şi institutele de cercetare nu s-au întâlnit niciodată în istoria acestora la vreun eveniment înainte de evenimentul nostru. De aceea consider Noaptea Cercetătorilor Europeni un adevărat succes.

– Ce mesaj  aveţi pentru persoanele care doresc să vină la acest eveniment?

– Noi îi încurajăm pe toţi să participe, indiferent de vârstă sau ocupație. Ştiinţa are nevoie de cunoaştere şi înţelegere, de aceea îi încurajăm să vină, să participe la experimente şi demonstraţii.

Interviu realizat de Irina Odobescu

Sursă foto: Arhiva personală

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.