Portalul care facilitează activitatea cercetătorilor din întreaga lume este EURAXESS. Anume aici persoanele din domeniul cercetării şi inovării au parte de informare, oportunităţi de angajare şi nu numai. Programul de mobilitate EURAXESS a fost creat la inițiativa Comisiei Europene cu scopul de a favoriza dezvoltarea carierei în cercetare şi inovaţie din întreaga lume. Reţeaua cuprinde peste 260 de centre în 40 de ţări europene.
Oamenii de ştiinţă care aspiră să muncească în Europa, pot plasa gratuit CV-ul online la rubrica EURAXESS Jobs, care este unul dintre serviciile propuse de acest portal.
Toate informaţiile privind Carta Europeană a Cercetătorilor şi Codul de Conduită pentru Recrutarea Cercetătorilor pot fi accesate la rubrica EURAXES Rights. Este foarte important că aici sunt stipulate drepturile şi obligaţiile atât a cercetătorilor, precum şi a instituţiilor de cercetare-dezvoltare şi oportunităţile de finanţare.
Pentru a crea condiţii favorabile de informare a cercetătorilor a fost creată rețeaua EURAXESS Links. Anume datorită acesteia noile tehnologii şi inovaţii sunt cunoscute mult mai rapid şi mai ușor de oamenii de ştiinţă din întreg spațiu de cercetare.
Republica Moldova face parte din familia EURAXESS din 2011 şi oferă cercetătorilor străini mai multe facilităţi, printre care: viză, permisul de intrare, activare şi şedere în Republica Moldova, locuri de cazare, dar şi cursuri de limba română. EURAXESS Services este serviciul personalizat ce permite aceste oportunităţi celor care vor să facă un stagiu atât în Republica Moldova, cât și în străinătate.
Cei care vor fi cointeresaţi de acest portal vor beneficia de frumoase experienţe în domeniul cercetării şi inovării.
Programul creează o cale atractivă de cercetare în Europa și pune accentul pe schimbul de experinţă şi formare a unei comunităţi de cercetare unice a tuturor oamenilor de ştiinţă din întreaga lume.
Eşti o persoană din domeniul cercetării şi doreşti să activezi peste hotare sau să fii corect informat? Portalul EURAXESS este ajutorul perfect!
Articol scris de Irina Odobescu