Despre ce cercetări vom discuta la cea de-a VI-a ediție Science SLAM Moldova

Science SLAM Moldova

Sunteți gata pentru Science SLAM Moldova? La cea de-a VI-a ediție a concursului participanții vor explora și explica subiecte din Chimie, Energetică, IT și Politologie. Mai multe detalii aflați pe 12 iunie, ora 14:30 la Complexul Etno-Cultural Vatra. Transportul va fi gratuit și va circula tur-retur, toată ziua din scuarul Academiei de Științe a Moldovei.

Cum jocurile ne pot ajuta să învățăm limbajele de programare?

Un celebru citat spune „Nu te opri niciodată din învățat pentru că viața nu încetează niciodată să îți dea lecții”. Suntem mereu deschiși către alte orizonturi sau dorim să căpătăm noi cunoștințe pentru a avansa în carieră, în acest fel ne aventurăm să cunoaștem lucruri noi sau să căpătăm alte abilități profesionale. Totuși, acest proces poate fi destul de dificil sau chiar plictisitor dacă nu ne-am înarmat cu destulă răbdare. Slammer-ul Veceslav Caburgan susține însă că învățarea poate fi nu doar utilă, dar și foarte distractivă. Participantul Science SLAM Moldova ne va demonstra o platformă unde cu ajutorul jocurilor atât maturii cât și copiii pot studia și căpăta abilități de programare. Mai multe detalii aflați pe 12 iunie, ora 14:30, Complexul Etno-Cultural Vatra la cea de-a VI-a ediție Science SLAM Moldova.

Cum manipulează mass-media?

Manipularea informațională devine un subiect din ce în ce mai discutat în Republica Moldova, cu atât mai mult că acest fenomen crește pe zi ce trece. Totuși, câți dintre noi cunosc ce tehnici de dezinformare folosesc reprezentanții mass-mediei pentru a manipula opinia publică? Vladislav Șaran, participantul celei de-a VI-a ediții Science SLAM Moldova va demonstra în ce mod este realizat acest proces, dar și cum ne-am putea proteja de manipularea informațională. Mai multe informații despre proiectul „Nu mințiți poporul cu televizorul!” veți putea descoperi pe 12 iunie, ora 14:30, la Complexul Etno-Cultural Vatra.

Cum derivații unei substanțe din chimia organică pot încetini dezvoltarea celulelor de cancer?

Cancerul este una dintre cele mai misterioase și greu de tratat maladii din lume. Indiferent de resursele materiale și financiare investite, încă nu s-a descoperit un tratament ce ar putea lecui această boală. De aceea, puțini sunt cei care reușesc să rămână în viață după depistarea cancerului în organism. Din păcate, tratamentele moderne, chiar dacă reușesc să distrugă celulele infectate cu cancer, pot de asemenea să le nimicească și pe cele sănătoase, iar organismul își revine cu greu după un asemenea tratament. Iată că una din participantele Science SLAM Moldova împreună cu Laboratorul Științific al USM a reușit să obțină un derivat al 1,2,4 – triazolului (substanță din chimia organică) ce nu doar că stopează dezvoltarea celulelor canceroase, dar și le menține pe cele sănătoase într-o formă bună. Mai multe informații aflați chiar de la Anna Zatîc, Slammer-ul celei de-a VI-a ediții a competiției în Moldova.

De ce Moldova are nevoie de un sistem  electroenergetic ce poate gândi?

Vă puteți imagina traiul fără energie electrică? Ce ar fi dacă am deconecta-o pentru câteva ore? Rutina noastră de zi cu zi n-ar mai fi aceeași la sigur. Energia electrică a intrat atât de mult în viața noastră, încât acceptăm cu greu ideea că au fost timpuri în care oamenii s-au lipsit de ea. Cu toate acestea, sistemul electroenergetic folosit în prezent nu este nici pe departe unul perfect: poluează mediul, prezintă probleme în balansarea puterilor, iar în cazuri de accidente cade tot sistemul, ca într-un domino. Se pare însă că aceste probleme pot fi rezolvate. Potrivit slammerului Sveatoslav Postoroncă, soluția magică ar fi „Smart Grid” – un sistem energetic revoluționar ce ne-ar permite să câștigăm în ecologie, eficienţa energetică şi economii la plata facturilor. Mai multe detalii aflați chiar pe 12 iunie, ora 14:30 la Complexul Etno-Cultural Vatra, unde va avea loc cea de-a VI-a ediție a concursului Science SLAM Moldova.

Parteneri:
Comisia Europeană
Academia de Științe a Moldovei
Centrul Proiecte Internaționale
Rețeaua Punctelor Naționale de Contact, Horizon 2020
Euraxess Moldova
DAS Solutions
Institutul de Dezvoltare a Societății Informaționale

Parteneri media:
Noi.md
Point.md

Proiectul este susținut financiar de Comisia Europeană în cadrul programului cadru HORIZON 2020, GA:2014/346-992, www.h2020.md.

Sursă foto: www.brain-injury-law-center.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.