Este doctor în biologie și cercetător ştiinţific în laboratorul de Ficobiotehnologie al Institutului de Microbiologie și Biotehnologie. La Marea Finală Science SLAM Iulia va face o incursiune în lumea interioară a algelor și ne va explica mecanismele de funcționare a acestor micro-biofabrici. Pentru mai multe detalii vă invităm să citiți interviul de mai jos, dar și să veniți pe 28 ianuarie, ora 18:00 , Cinematograful Odeon la Marea Finală Science SLAM Moldova.
– Ce te-a motivat să participi la prima ediție Science SLAM Moldova?
Motivația a fost foarte simplă. Rețeaua NCP a fost în calitate de co-organizator al evenimentului și când a apărut întrebarea „Cine va participa?”, pur și simplu n-am putut să refuz. Dacă e să fiu sinceră, de la început Science SLAM era o boxă neagră pentru toți, un eveniment foarte nou și diferit de ceea ce se făcea până atunci.
În timpul concursului însă am rămas plăcut surprinsă de reacția publicului. Istoria este că în viața mea de cercetător am avut întotdeauna o atmosferă veselă. Așa că deja de 15 ani, eu și cele nouă colege ale mele am glumit zi de zi. Cred că pot să spun cu siguranță că știința este ceva foarte interesant și vesel. Din păcate atât în Moldova, cât și în alte țări cercetătorii sunt priviți ca niște oameni serioși, în halate albe, care s-au pierdut în laboratoare. Adică trăiesc viața lor departe de realitățile lumii. Ei bine, iată că realitatea este total diferită.
– Ce ai învățat din experința Science SLAM?
– În primul rând am descoperit că a explica publicului larg despre ceea ce faci așa ca să le menții interesul de la început până la sfârșit este mult mai dificil decât să scrii o teză sau să dai un raport final despre activitatea ta.
La prima ediție Science SLAM Moldova noi am avut puțin timp să ne familiarizăm cu acest concurs, dar am avut alături un partener din Germania care ne-a susținut. Mie îmi era foarte interesant cum se desfășoară acest concurs la ei și m-a impresionat. Chiar mi-a plăcut ideea acestui eveniment și cred că Science SLAM reușește pas cu pas să distrugă bariera dintre cercetători și publicul larg.
De asemenea, am rămas impresionată de reacția oamenilor după concurs. Mulți mă văd și îmi spun: „Dar noi pe tine te cunoaștem, tu ai câștigat prima ediție Science SLAM. Da, noi ținem minte că tu ai povestit despre algele fetițe și băieței”. Acest lucru te inspiră să lucrezi mai departe. E cu adevărat ceva. Sunt sigură că pentru studenți și tineri aceste prezentări vor fi un suport și un ajutor, mai ales dacă au hotărât să devină cercetători în domeniul micobiologiei sau biotehnologiei. Apropo, este un domeniu destul de popular în toată lumea.
– La prima ediție Science SLAM Moldova ai povestit publicului despre Biofabrici sau importanța algelor în diverse domenii. Cu ce ne va impresiona Iulia de această dată?
-Acum la Marea Finală Science SLAM Moldova eu doresc să explic tot ce se întâmplă în interiorul fetițelor și băieților alge. Voi prezenta ceva absolut nou chiar și pentru laboratorul nostru și mă bucur mult că am acest drept. Într-adevăr va fi ceva nou, ceva inedit chiar și pentru noi, dar nu vă spun mai multe pentru că nu va mai fi o surpriză.
– Care sunt cele mai importante beneficii aduse de alge pe care ar trebui să le cunoască fiecare?
– În primul rând fiecare dintre noi ar trebui să știe că microalgele sunt surse de vitamine și microelemente. Un alt domeniu important unde putem folosi algele este prelucrarea apelor reziduale. Putem curăța cu ajutorul acestora apele produse de orice sat sau oraș. Mai mult, folosirea algelor simplifică procesul, iar biomasa din micro-alge obținută după epurarea apelor poate fi folosită pentru hrănirea animalelor. De asemenea, este important să remarcăm că planeta noastră este formată în mare parte de oceane, mări, lacuri, ce conțin cantități enorme de microorganisme, doar că noi folosim doar 5% din potențialul lor.
– Ce mesaj ai avea pentru cei care încă nu au venit niciodată la Science SLAM?
– Veniți la Marea Finală Science SLAM. Va fi ceva vesel, original și foarte interesant!
Surse foto: Arhiva personală