Alexandr Iscenco: „Science SLAM este un eveniment foare reușit pentru a aduce tinerii mai aproape de cercetări și inovații”/ INTERVIU

IMG_0643

Este pasionat de printarea 3D și robotică. Mai mult, se arată ferm convins că acestea ne vor schimba viitorul ca în filmele science fiction și dorește să ne demonstreze acest lucru în cadrul Marei Finale Science SLAM Moldova. Mai multe detalii despre ce va vorbi Alexandr pe 28 ianuarie, ora, 18:00 la Cinematograful Odeon, aflați în interviul de mai jos.

– Ce te-a motivat să participi la cea de-a III-a ediție Science SLAM Moldova?

– Mi-a fost interesant să-mi prezint propria cercetare științifică într-un alt format, mai liber, distractiv și diferit de ceea ce se organizează de obicei. Din păcate există percepția că știința este ceva dificil și plictisitor. Ai scris un articol, ai publicat o poză și atât. Iată că acum avem posibilitatea nu doar de a învăța ceva nou, dar și de a prezenta ceva original. Science SLAM este un eveniment foare reușit pentru a aduce tinerii mai aproape de cercetări și inovații.

Am avut oportunitatea de a participa la două Science SLAM-uri, organizate în diferite țări. Eram în Austria, la conferința European Forum Alpbach, unde era preconizat un Science SLAM. Astfel, am avut ocazia să prezint acolo viziunea de Sustainable City, adica orașe durabile din punct de vedere social, economic și ecologic. Cea mai mare diferență dintre cele două Science SLAM-uri este că primul a fost mult mai serios și oficial, iar cel din Moldova a avut un mediu mai prietenos și distractiv.


– Ce ai învățat din experința Science SLAM?

– În primul rând am căpătat experiența de a prezenta o cercetare în bar sau unui public divers și neomogen. În cadrul celui de-al IV-lea Science SLAM am aflat ceva nou de la prezentarea despre protecția plantelor, deoarece sunt interesat de tema ecologiei și în general controlul insectelor pe cale chimică sau naturală. De asemenea, mi-am propus să invit un slammer la cursurile de robotică și printare 3D, pe care dorim să le organizăm în curând.

– La cea de-a III-a ediție Science SLAM Moldova ai povestit publicului despre printarea 3D și cum aceasta ne poate schimba viitorul. Cu ce ne va impresiona Alexandr Iscenco de această dată?

– Pot să spun cu singuranță că printarea 3D nu va lipsi nici de această dată. În rest, prezentarea va include noțiuni de robotică, 3D printing, open-source, ecologie, viitor. De fapt, la marea finală Science SLAM aș dori să vin cu mai multe rezultate din cercetarea mea realizată în Germania. Voi încerca să demonstrez cum roboții și printarea 3D pătrund în viața noastră de zi cu zi, în ce măsură aceștia ne vor modifica viitorul și ce schimbări au reușit deja să creeze în diverse domenii.

De asemenea, voi aduce ultimul experiment al meu, un prototip, versiunea Alfa 0.1 pentru manipulator robotic. Se atașează la mână și poate să ia obiecte ușoare și să le învârtească. Poate de asemenea să funcționeze la distanță, dar și în întuneric.

IMG_3858

– Dacă ar fi să prezici viitorul tehnologiilor 3D, în ce măsură crezi că acestea ar putea să schimbe viața oamenilor?

– Părerea mea este că ceea ce pare acum science fiction peste 10-15 ani va fi realitate. Poate că vom avea roboți care să facă menaj. Dacă dorești o masă nouă, o reciclezi pe cea veche și printezi una nouă cu ajutorul 3D printerului. Desigur aceste idei par ireale, dar practic aceeași istorie o au și calculatoarele. De la început acestea erau gigante, iar procesul tehnologic – foarte lent, astăzi însă avem harduri de un terabyte.

Printarea 3D s-a dezvoltat foarte rapid. Avem sute de exemple când datorită acestei tehnologii un copil are o mână nouă printată, iar o pasăre Tucano un cioc proaspăt scos de la printerul 3D. Din păcate, Republica Moldova trăiește separat de ceea ce se întâmplă în lume. Pe când în alte țări se construiesc case cu ajutorul printării 3D noi încă nu știm ce e aceasta sau cu ce se mănâncă. Pot să adaug însă că țara noastră are foarte mulți oameni creativi și împreună putem realiza ceva minunat. De aceea, dorim să organizăm cursuri de robotică și 3D printing și sperăm să dezvoltăm aceast domeniu.

– Ai putea să ne oferi mai multe detalii?

– Da, desigur! Ne gândim să organizăm cursurile de robotică și 3D printing în două nivele. Primul va fi unul de bază în care participanții vor putea învăța despre Arduino 1 și un simplu 3D design. Cel de-al doilea nivel va constitui deja o etapă mai complicată. După aceste ore participanții vor fi capabili să construiască ceva simplu, dar care va putea fi printat în 3D și poate chiar folosit în viața de zi cu zi.

În lume deja se creează o piață de 3D design. Oamenii realizează ceva frumos în 3D și apoi vând sau dăruiesc aceste obiecte. Astfel, am putea să formăm o piață și în Moldova, mai ales că avem oameni foarte inventivi în IT. Dacă am reuși să ne afirmăm și pe piața internațională, cred că ar fi un pas foarte important pentru dezvoltarea țării noastre.

14704_528527927288145_1371303046832371959_n
– Cine și de ce ar avea nevoie să frecventeze orele de robotică și 3D printing?

– În primul rând, îi așteptăm pe toți cei care sunt interesați de robotică și de printarea 3D. De asemenea aș recomanda acest curs tinerilor antreprenori și celor care au început să-și dezvolte o afacere. Cu un 3D printer e foarte ușor să experimentezi. Spre exemplu dorești să prezinți sau să demonstrezi ceva, atunci la sigur vei avea nevoie nu doar de PowerPoint, dar și de o printare 3D printare pentru ca proiectele tale să fie mai convingătoare.

Aș putea să aduc și un exemplu personal. Eu activez într-o oranizație în care dezvoltăm jocuri online. Pentru designul jocurilor prima versiune o facem pe hârtie, iar după aceea printăm figurile în 3D și le asamblăm. De obicei, lumea se uită foarte pozitiv la aceasta. Având designul gata putem să facem foarte ușor toate schimbările dorite de client.

– Ce mesaj ai avea pentru cei care încă n-au venit niciodată la Science SLAM?

– Aș vrea să le spun că dacă sunt în cautare de inspirație, idei noi pentru un proiect, atunci merită să vină cel puțin o dată. Sunt sigur că vor găsi ceva interesnt la fel cum am descoperit și eu în prezentările colegilor mei Slammeri.

Sursa foto: Arhivă personală

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.