Șase curiozități despre Noaptea Cercetătorilor Europeni

RN3

La 25 septembrie curent va avea loc unul dintre cele mai importante evenimente pentru savanți și cei care sunt curioși de știință – Noaptea Cercetătorilor Europeni, eveniment al cărui scop este să promoveze cercetarea în rândul publicului larg, scrie Diez.md.

Dacă te-ai întrebat vreodată ce fel de eveniment este Noaptea Cercetătorilor sau de ce este organizat, atunci la sigur trebuie să citești cele șase curiozități despre cel mai mare eveniment dedicat promovării științei.

1. Noaptea Cercetătorilor Europeni a fost organizată pentru prima dată în luna septembrie, anul 2005

RN2

Din acel an, evenimentul a devenit o tradiţie comună a întregii Europe. Scopul „Nopţii Cercetătorilor Europeni” este de a familiariza publicul cu lumea ştiinţei şi cercetării. De asemenea, acesta îşi propune să încurajeze tinerii să urmeze o carieră în domeniul ştiinţific.

2. Evenimentul se desfăşoară simultan în circa 30 de ţări şi peste 300 de oraşe europene

RN1

Sărbătoarea ştiinţei a reuşit să unească peste 300 de oraşe cu un singur scop – de a promova ştiinţa. Totuşi, numărul acestora variază de la an la an. Totul depinde de înregistrările pentru a participa în cadrul apelului. De asemenea, se acordă o atenţie sporită rezultatelor ştiinţifice ale ţării solicitante.

3. Tradiţia spune că European Researcers Night va fi organizat în ultima vinere a lunii septembrie

RN4

Noaptea Cercetătorilor Europeni își schimbă data de desfăşurare în fiecare an. Spre exemplu, în 2014, aceasta a fost sărbătorită pe 26 septembrie, în anul 2013, pe 27 septembrie, iar în 2012, pe 28 septembrie. În acest an, călătoria în lumea ştiinţei va avea loc pe 25 septembrie.

4. Noaptea Cercetătorilor Europeni împlineşte 10 ani de la lansare

RN5

Anul 2015 este unul mai deosebit pentru Noaptea Cercetătorilor Europeni. În acest an, evenimentul a ajuns la o aniversare de 10 ani. În această perioadă, sărbătoarea științei a reuşit să realizeze mii de experimente, show-uri ştiinţifice, expoziţii şi a inspirat mai mulţi tineri să devină cercetători.

5. Noaptea Cercetătorilor Europeni a reuşit să adune de-a lungul timpului circa 3,5 milioane de vizitatori

RN6

Marie Curie a fost o savantă poloneză stabilită în Franţa. A fost laureată a două Premii Nobel, în două domenii: fizică şi chimie. Savanta a devenit renumită datorită faptului că a fost prima femeie care a luat un Premiu Nobel. De asemenea, Marie Curie a introdus în fizică termenul de radioactivitate, iar cercetările sale în acest domeniu au fost aplicate mai târziu în medicină.

În prezent, Comisia Europeană a numit o serie de activităţi în memoria savantei Marie Curie. Dintre acestea fac parte evenimente ca: Noaptea Cercetătorilor Europeni, Science SLAM şi burse pentru cercetători. În total, Comisia Europeană a alocat pentru acţiunile „Marie Sklodowska-Curie” un buget de 6,16 miliarde de euro.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.